Британският Telegraph: Русия използвала химическо оръжие, за да изтласка украинските войници от окопите им

Русия използва химическо оръжие, за да изтласка украинските войници от окопите им и да ги изкара на линията на огъня. На фронта в Украйна се използва в индустриален мащаб. За това пише в колонка за Telegraph пенсионираният полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън. Той казва, че е видял от първа ръка колко смъртоносни могат да бъдат химическите оръжия.

„Неспособен да сломи духа и устойчивостта на киевските войски с конвенционални оръжия, Кремъл прибягва до газови атаки в стил Първата световна война. Докато западните държавници са заети да се опитват да избегнат ескалацията, която Путин и неговите главорези заплашват почти ежедневно, Русия е измамила нашите лидери да игнорират химическата заплаха“, пише той.

Според него през последната година руските нашественици са използвали химическо оръжие в индустриален мащаб и с голям ефект. „Използваният газ CS  е в левия край на скалата за смъртоносност на химическите оръжия и използването му е законно при някои обстоятелства - главно за потискане на граждански протести и неподчинение. Но именно тази двусмисленост и очевидното желание на Запада да не се намесва решително в тази сложна война Путин използва както диригентът използва оркестър“, пише той.

Полковникът казва, че химическите оръжия имат опустошителен ефект върху незащитените войници, като психологическите щети са десетки пъти по-големи от физическите. „Това е чудовищно гениално оръжие и ако нямате морал и няма кой да ви спре, ще го използвате постоянно. Путин и неговите гангстери нямат нито едното, нито другото и той ги използва с голям ефект и без страх от възмездие“, подчертава той.

Той призовава за предоставяне на отбранителна техника на Украйна, както и обучение на украински войници за оцеляване при подобни атаки: „Направих го в Сирия и Ирак и ще работи в Украйна. Когато сирийските цивилни умираха със стотици от химическите атаки на Асад, а иракските войници, които съветвах, бяха атакувани от химически оръжия на ИД, ние им дадохме оборудване и обучение и наблюдавахме как жертвите значително намаляват.

Според него използваните от руснаците оръжия издържат само няколко минути и не е необходимо специално оборудване за защита от тях – достатъчен е обикновен противогаз. „Продължаваме да бъдем водещ производител на противогази в световен мащаб. Дойде време да излезем на ново ниво“, призова експертът.

Използване на химическо оръжие в Украйна:

През март украинският посланик в Холандия Александър Карасевич заяви, че нашествениците увеличават използването на химически оръжия в Украйна; от началото на тази година вече са регистрирани 346 такива случая.

Съединените щати наскоро обявиха санкции срещу руски организации, свързани с програми за химически оръжия. В изявлението се казва, че руските войски използват задушаващото средство хлорпикрин срещу украински войници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа